Fleurige zomerbollen in pot

Fleurige zomerbollen in pot

Ze zijn geweldig in potten op het (dak)terras, het balkon en de tuintafel: zomerbollen! Bovendien kunt u er perfect tijdelijk lege plekken in de border mee opvullen. En ze zijn nu bloeiend en wel ruim voorradig.

Bollen en knollen
Populaire en dankbare zomerbollen en -knollen zijn dahlia’s, begonia’s, lelies, canna’s en calla’s. Minder bekende zomerbollen zijn onder andere de Afrikaanse lelie (Agapanthus), Kaapse hyacint (Galtonia), vogelmelk (Ornithogalum), de Abessijnse gladiool en de exotische ananasplant of kuiflelie (Eucomis). Deze doen het allemaal prima in pot en willen graag een zonnige plek. Het enige nadeel is dat ze niet allemaal winterhard zijn – zeker de laatstgenoemde exoten niet – maar door de bollen en knollen in het najaar te rooien kunt u ze prima de winter door laten komen in kelder, schuur of garage. Om ze in het voorjaar weer op te potten en na IJsheiligen buiten te zetten. Sommige soorten kunt u gewoon met pot en al op een vorstvrije plek of goed ingepakt laten overwinteren.

Uit en over je bol

  • De meeste bloeiende zomerbollen en -knollen houden van zon en voldoende water.
  • Lelies hebben liever geen volle zon op de voet, maar wel op de bloemen (net als bosrank/Clematis).
  • De Afrikaanse lelie (Agapanthus) kan van kop tot voet zon hebben, houdt niet van natte voeten en staat liever in een te krappe dan in een te grote pot.
  • De meeste dahlia’s zijn goede snijbloemen en dus heel mooi in een vaas. En: hoe meer bloemen je van de planten knipt, hoe langer ze bloeien. Vergeet voor een langere bloei ook niet uitgebloeide bloemen van de potplant verwijderen. Voorzie de dahlia’s van kaliummest of vloeibare mest. Bind hoge, fragiele soorten op tijd op.
  • Zet de bloeiende potplanten op lege of saai ogende plekken in de border. Zorg er daarbij voor dat de pot niet meer te zien is of graaf deze desnoods helemaal in. Goed voor een instant make-over!

Tip: Plant nu alvast knollen van de herfststijloos (Colchium). Deze bloeit dan al vanaf september-oktober in het gazon, aan de voet van struiken of in bloembakken op vensterbank of terrastafel, want de herfststijloos gedijt zowel in de zon als de halfschaduw. Plant de knollen zo’n 15 centimeter diep en ook op zo’n 15 centimeter van elkaar.