Maak een huiselijke herfsttuin

Maak een huiselijke herfsttuin

De dagen worden korter en donkerder. Maar niet getreurd! Er zijn genoeg mogelijkheden om de tuin in de herfst en winter op te fleuren. Onder het motto ‘de tuin als tweede huiskamer’!

Verlichting
Er komen steeds meer tuinlampen die lijken op tafel-, hang- en vloerlampen voor je huiskamer op de markt. Ze zijn meestal uitgevoerd in witte kunststof en rvs en zijn robuuste, moderne uitvoeringen van de klassieke bureaulamp of van lampen met ouderwetse kappen. Ze vormen een grappige en huiselijke sfeermaker in je tuin, op je balkon of veranda. Ook windlichten en lantaarns met flinke stompkaarsen zijn een aanrader voor bij de voordeur, op de tuintafel of op het balkon. En in een grote tuin is er ook altijd wel plek voor een vuurkorf.

Spelen met kleur
In de huiselijke tuintrend passen ook de plastic vloerkleden voor buiten. Ze zijn er in allerlei kleuren en met allerlei vrolijke patronen, en werken bovendien goed anti-slip op houten vlonders. Koop een paar kleurige hangbakken of manden of verf simpele kratjes in een vrolijke kleur en vul die met winterbloeiers als violen, parelbes (Gaultheria of Pernetty) en kerstroos (Helleborus), met glanzende zilverstruikjes (Calocephalus brownii) of vrolijke sierkolen. Hang een kant-en-klare tuinposter met een vrolijke afbeelding erop aan de schutting of garagemuur of laat er een maken van een persoonlijke vakantie- of familiefoto.

Stillevens met pompoenen, sierfruit en kastanjes
Neem een mooie, weerbestendige bak of schaal en vul deze met pompoenen, kalebassen, mini-sierfruit en kastanjes. Zet deze op een plek die je vanuit de keuken of woonkamer goed kunt zien, bijvoorbeeld op de tuin- of balkontafel, en zet er een windlicht of lantaarn met daarin een rustieke stompkaars bij.