Woonplant van de maand maart: Bonsai

Woonplant van de maand maart: Bonsai

Levenslang met de kunstzinnige Bonsai

Een echte vriend voor het leven, de Woonplant van de maand maart. Hij vormt zich als geen ander naar de wensen van zijn huisgenoot. Afkomstig uit een eeuwenoud geslacht, dat al dateert van voor Christus, is de Bonsai een plant met een wel erg bijzonder verhaal. Het Bonsai kweken is inmiddels uitgegroeid tot een heuse vorm van kunst, gebaseerd op echte technieken afkomstig uit gedurende eeuwen opgedane ervaringen.

Ga je een relatie aan met een Bonsai, dan kies je voor levenslang plezier, zo simpel is het. Deze bijzondere, gecultiveerde plant is met een goede verzorging namelijk zeer lang houdbaar en kan dan met gemak honderd jaar oud worden. De plant biedt je in ruil een innige band die zich vooral uit in (kunstzinnige) schoonheid. Het oudste bekende exemplaar van de Bonsai staat in Japan, is niet minder dan 800 jaar oud en heeft de prachtige naam ‘Shunkaen Kunio Kobayashi’.

‘Boom in pot’
De eenvoudige verklaring van de naam: Bonsai is Japans voor ‘boom in pot’. Het is echter in China dat de Bonsaikunst ontstaat en als eerste hoogtij viert. Al enkele eeuwen voor Christus houdt de rijke en gegoede burgerij zich daar op hoog niveau bezig met de Bonsais. ‘Pas’ ergens in de 12e eeuw worden de eerste Bonsaiboompjes naar Japan geëxporteerd. Daar wordt de Bonsaikunst vervolgens naar een nog hoger niveau getild. Als Japan in 1862 de esthetisch volmaakt ogende boompjes showt op de Wereldtentoonstelling in Londen, is ook de interesse van Europa gewekt.

Methoden en technieken
Het verkrijgen van de gewenste vorm is de kunst die de Bonsai zo bijzonder maakt. Daarbij komen volgens de experts methoden en technieken kijken als ritme, perspectief, diepte, kleur en textuur. Met deze methoden en technieken én veel geduld wordt de startplant gedurende soms meer dan tien jaar begeleid tot een Bonsai van niveau.

Levend kunstwerk
Wat niet wil zeggen dat je zelf al deze kennis en skills in huis moet hebben. Immers: snoeien kan naar je eigen smaak. Maar: de Bonsai vraagt zeker aandacht; doe je niets, dan groeit de plant naar z’n eigen voorkeur en verdwijnt de (kunstzinnige) vorm waarin hij bij je in huis verscheen. Van tijd tot tijd water met wat mest wordt ook gewaardeerd. De Bonsai heeft bij voorkeur licht vochtige aarde, maar niet nat. Daarnaast staat de plant graag op een plaats met een redelijk constante temperatuur en veel licht, maar geen direct zonlicht. In ruil zorgt de Bonsai ervoor dat je een eigen, uniek, levend kunstwerk als huisgenoot hebt.

Woonplant van de maand
De Bonsai staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van maart. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer. Voor meer informatie zie www.ikenmijnplant.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zo vaak en zo lang mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en te genieten van de bloemen, bijen en vlinders. Nu en dan kunnen we de handen uit de mouwen steken en de planten hier en daar een beetje bijsturen of de tuin nog meer opfleuren. 

Lees meer...
Zomertrends 2016 (NL)

Het heerlijk zomertje is gekomen. Het is zonnig en warm, dus we kunnen én willen zo veel en lang mogelijk buiten genieten. Vergroot het ontspannen vakantiegevoel in eigen tuin met mooie planten, vrolijke accessoires en comfortabele buitenmeubels, passend bij de nieuwste trends.

Lees meer...
Vlindervriendelijk Tuinieren

Juni is dé maand waarin we aangenaam verrast kunnen worden door vrolijk fladderende vlinders in de tuin. Helaas zien we ze al jaren veel minder vaak dan vroeger het geval was, maar het tij keert langzaam weer ten goede. U kunt daar op een heel makkelijke manier aan bijdragen en uw tuin niet alleen aantrekkelijker maken voor vlinders, maar ook voor uzelf. Bijvoorbeeld met bloeiende planten van het vroege voorjaar tot ver in de herfst.

Lees meer...
Campanula Ambella

De Campanula of klokjesbloem is een ideale plant voor zowel binnen in de huiskamer als buiten op het terras. De Campanula Ambella is veelzijdig en kan op allerlei manieren gebruikt worden om uw tuin of balkon op te fleuren. Denk daarbij aan het planten in uw borders, het maken van mooie hanging baskets of het opmaken van mooie potten voor op uw terras of tuintafel.

Lees meer...