Vier Hemelvaartsdag met hemelsblauwe bloemen

Vier Hemelvaartsdag met hemelsblauwe bloemen

Hemelvaartsdag valt vroeg dit jaar, net zoals Pasen en Pinksteren. Om precies te zijn op donderdag 18 mei, vlak na IJsheiligen. Hemelvaartsdag valt altijd veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren en verwijst naar de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag. Maar de medewerkers van ons tuincentrum in Wommels staan op donderdag 18 mei gewoon voor je klaar. Dus kun je die dag gewoon lekker ontspannen aan de slag in de tuin of op het balkon. Fleur je tuin, balkon of (dak)terras onder andere eens op met deze hemelsblauwe bloemen.

Blauw vanbinnen- en vanbuiten uit

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in of aan de randen van je tuin, balkon of terras toe te passen lijkt deze groter.

Zeldzaam blauw

De lucht kan stralend blauw zijn, net als de zee of oceaan, maar als bloemkleur is écht blauw vrij zeldzaam. De tint neigt namelijk vaak naar paars, omdat er ook wat rood in zit. En het ligt letterlijk aan je ogen of je iets als paars, paarsblauw of lila ziet. De één neemt gewoon meer rood waar, de ander meer blauw. Ga met een mede-plantenliefhebber dus vooral niet in discussie over of die lavendel-, clematis- of geraniumbloemen nu paars, lila of blauw zijn!

Top 10 hemelsblauwe bloemen

 1. Vergeet-me-nietje
  Het bekende tweejarige vergeet-me-nietje bloeit nu volop en zaait zichzelf rijkelijk uit. Er zijn trouwens ook witte en roze vergeet-me-nietjes. Minder bekend, maar niet minder blauw zijn de bloemen van de vaste Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). Deze bloeit van april tot juni, wordt zo’n 40 centimeter hoog, heeft mooi groen of grijzig, hartvormig blad en staat het liefst in de halfschaduw. Heel populair is Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, vanwege het mooie zilvergrijze blad. Ook deze gedijt in halfschaduw.
   
 2. Lobelia
  De eenjarige blauwe lobelia, die je nu volop en voordelig geprijsd in ons tuincentrum in Wommels bij de afdeling 'perkgoed' vindt. Op een zonnige plek bloeit dit plantje ontzettend lang. Staat heel leuk in potten op de tuin- of balkontafel, op het terras en in hangmanden.
  Er is ook een vaste blauwbloeiende lobelia, de Virginische lobelia (Lobelia siphilitica). In de zon en lichte schaduw en vochtige grond bloeit hij blauwviolet van juli tot september. Deze vaste lobelia wordt circa 70 centimeter hoog. Hij sterft in de winter geheel af om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

  Lobelia
   
 3. Blauwe smeerwortel
  De Symphytum azureum bloeit in het voorjaar met intens blauwe bloemen en wordt zo’n 60 centimeter hoog. Hij houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en licht vochtige grond.
   
 4. Loodkruid
  De Ceratostigma plumbaginoides is een dankbare, sterke vaste plant van zo’n 30 centimeter hoog die je als bodembedekker toepast. Hij staat graag op een zonnige, droge plek, maar doet het ook in (half)schaduw. Loodkruid heeft mooi, lichtgroen blad en bloeit van juli tot oktober met kleine knalblauwe bloemen. 
   
 5. Korenbloem
  Wie houdt er nu niet van korenbloemen? Je kunt de eenjarige, wilde korenbloem nu zaaien. Er is ook een vaste korenbloem, de Centaurea montana. Deze wordt circa 50 centimeter hoog en bloeit in juni-juli. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt kan hij nog een keer gaan bloeien. Korenbloemen houden van zon en arme, schrale grond.
   
 6. Juffertje-in-het-groen
  Nigella damascena is een sierlijke, fragiele eenjarige die je makkelijk kunt zaaien, ook nog in mei en juni, want hij kiemt en groeit snel. Tussen het fijne, geveerde blad verschijnen helderblauwe bloemen waar ook bijen en hommels dol op zijn. Daarna vormen zich heel mooie zaaddozen, die vaak worden toegepast in boeketten, en waaruit je makkelijk voor volgend jaar weer zaden kunt oogsten. Het juffertje is er ook met witte en roze bloemen, houdt van zon en wordt zo’n 50 centimeter hoog.
   
 7. Mannentrouw
  Plumbago auriculata is vorstgevoelig, dus plant deze klimmer in een grote bak of kuip zodat je hem vorstvrij kunt laten overwinteren. Mannentrouw bloeit van juni tot oktober met trossen hemelsblauwe bloemen. De klimplant kan wel 150 centimeter hoog worden en heeft dan een plantensteun of een klimrek nodig. Maar hij is er ook op stam. De Plumbago houdt van een zonnige plek en voldoende water. Tip: een kuipplant met de naam 'mannentrouw' is een mooi en toepasselijk cadeau voor een huwelijk!
   
 8. Stermaagdenpalm
  Amsonia is een redelijk onbekende plant die je alleen al voor de naam wilt aanschaffen. Deze vaste plant bloeit in juni en juli met stervormige lichtblauwe bloemen aan stelen van 80 tot 100 centimeter hoog. Hij gedijt in zon en halfschaduw en voedzame grond.

  Amsonia
   
 9. Komkommerkruid
  Het eenjarige komkommerkruid (Borago) kun je voorlopig nog prima zaaien. Het krijgt prachtige stervormige felblauwe bloempjes, die ook bijen en hommels aantrekken. En je kunt het nog eten ook! Zowel het jonge blad als de bloempjes zijn lekker en mooi in een salade. Komkommerkruid houdt van zon en voedzame grond en zaait zich rijkelijk uit.
   
 10. Gentiaan
  Blauwer wordt het bijna niet: de gentiaan is echt knalblauw. Er zijn verschillende soorten Gentiana, van kleine, vroegbloeiende rotsplantjes tot hogere exemplaren die juist laat in het jaar bloeien. De gentiaan gedijt in zon en halfschaduw en heeft een voorkeur voor niet te natte, goed waterdoorlatende grond. Plant hem daarom in een mengsel van aarde met wat grind of zand erdoor.

En dan zijn er nog meer mooie blauwtjes hoor! Zoals de blauwe hortensia, de blauwe schijnpapaver (Meconopsis - schitterend, maar moeilijk!), ossentong (Anchusa azurea), de Amerikaanse sering (Ceanothus), clematis 'Blue Boy'... Kom daarom op donderdag 18 mei lekker rondstruinen in ons tuincentrum in Wommels. We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht en stralend zonnetje!