15 tuintips voor augustus

15 tuintips voor augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten van het buitenleven. Maak er een heerlijke zomervakantie in eigen tuin van, met een barbecue, vuurkorf, mooi buitenkleed, luie loungebank, zitzak of hangmat, opblaasbaar zwembadje en sfeerverlichting. Voor wie toch op vakantie gaat is het raadzaam de tuin daar op voor te bereiden. Regel tijdig een tuinoppas, die met name je pot- en kuipplanten water kan geven. Ontspan in je eigen groene oase, terwijl je af en toe een van deze tuinklusjes onderneemt.

 1. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers en potplanten, zoals dahlia’s, begonia’s, rozen, pronkerwten (Lathyrus) en potgeraniums (Pelargoniums). Dan bloeien ze langer. Ga je op vakantie? Wees dapper en knip ze allemaal een stuk terug, met bloem(knop) en al.
 2. Geef bloeiende potplanten en planten in hangmanden iedere twee weken vloeibare voeding.
 3. Neem stekken van vorstgevoelige pot- en kuipplanten, zoals potgeraniums en fuchsia’s.
 4. Verzamel zaden van je favoriete eenjarige en tweejarige planten, zoals Afrikaantje, korenbloem, stokroos, vingerhoedskruid, siertabak (Nicotiana), cosmea en juffertje-in-het-groen (Nigella). Je kunt de tweejarigen meteen weer uitzaaien op de plek waar je ze hebben wilt, maar er bijvoorbeeld ook de buurt mee vergroenen. Dan doe je mee aan het hippe 'guerilla gardening'. De resterende zaden en de zaden van de eenjarigen kun je droog, donker en koel opslaan om ze te ruilen met andere liefhebbers, of volgend voorjaar weer uit te zaaien.
 5. Oogst bonen, chilipepers, komkommers, mais, paprika's, rode bessen, tomaten, sla, zomerframbozen en verse kruiden. Verwijder de bladeren boven je tomaten en druiventrossen zodat er voldoende zonlicht op kan vallen en ze goed kunnen rijpen. Geef tomaten ook regelmatig water en voeding.
 6. Snoei uitgebloeide lavendel en heiligenbloem (Santolina) terug, maar laat altijd nog wat fris grijsgroen blad aan de stelen van de struik. Nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan loopt de plant niet meer uit.
 7. Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, om te voorkomen dat het blad door de zon verbrandt.
 8. Geef fruitbomen, zoals lei-appels en -peren en pruimenbomen, na de laatste oogst een zomersnoei. Snoei de stengels van zomerframbozen die vruchten hebben gedragen terug tot op de grond. Nieuwe, jonge takken van de struik kun je opbinden.
 9. Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte, droge dag of in de avond. Strooi een laag van het droge maaisel in de borders, zodat de grond regenwater langer vast houdt. Bovendien zullen de wormen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus. Augustus is ook een goede maand om het gazon te verticuteren.
 10. Planten in potten en hangmanden hebben bij aanhoudend warm, droog weer dagelijks water nodig. Installeer een druppelsysteem of steek een plastic fles waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop) in de grond en vul deze met water. Ga je op vakantie? Zet ze allemaal bij elkaar op een schaduwrijke plek en regel tijdig een tuinoppas. Plaats je kamerplanten bij je verzameling potplanten, dan kan de tuinoppas ze allemaal tegelijk water geven.
 11. Besproei het gazon en de border liever minstens een half uur lang in plaats van ze elke dag kort water te geven; dat stimuleert diepere wortelgroei, zodat het gras en de planten zichzelf op termijn beter kunnen redden.
 12. Vergeet niet de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig bij te vullen wanneer het lang droog en warm is.
 13. Vul lege plekken in de border op met bloeiende bollen en knollen in pot, zoals dahlia’s en calla’s. Verberg de pot tussen het blad van vaste planten of graaf de zomerbloeiers met pot en al in. Of plant er laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstanemonen, asters en koninginnekruid (Eupatorium).
 14. Plant herfstbloeiende bollen en knollen, zoals de herfsttijloos, herfstkrokus en madonnalelie.
 15. Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Wommels in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en fijne accessoires voor tuin, (dak)terras en balkon.