Eten uit eigen tuin is in

Eten uit eigen tuin is in

Veel van wat wij eten kan goed in een pot gekweekt worden en dus ook op het balkon of terras. Van eigen tuinkruiden in pot tot struikjes en kleine bomen met fruit. Dat smaakt toch veel lekkerder? Heerlijk experimenteren en genieten. Daar is geen grote tuin voor nodig. Waarom tuinkruiden gedroogd uit een potje eten als het ook vers uit eigen teelt kan. En wat te denken van bessen van eigen struik of fruit van eigen boom.

Zelf kruiden kweken
Eigen kruiden zijn niet alleen lekker, maar zien er ook mooi en aantrekkelijk uit. Er is flink wat keuze. Denk bijvoorbeeld aan een basispakket van tijm, rozemarijn, oregano en munt. Tijm is een klein wintergroen struikje waar kleine lila tot witte bloemetjes aan komen. Er zijn heel wat verschillende tijmsoorten, maar allemaal hebben ze die heerlijk ruikende blaadjes die lekker zijn in verschillende gerechten. Rozemarijn heeft kleine, leerachtige blaadjes en blauwviolet gekleurde bloemetjes. Ook hier zijn het de blaadjes die heerlijk smaken in tal van gerechten van soep tot saus. Ook oregano, bekend van de pizza en tomatengerechten is goed zelf te kweken. Hiervan zijn het vooral de jonge plantentoppen. Munt is lekker in allerlei gerechten van hartig tot zoet, maar ook simpelweg om een heerlijke thee van te maken. Je kunt veel kruiden zelf zaaien, maar ook al kant en klaar in een potje kopen. Zet ze thuis in een grotere pot, waar ze mooi uit kunnen groeien. Zet de potten in het zonnetje en niet te ver bij de keuken vandaan!

Vruchten
Er zijn heel wat fruitbomen en -struiken te koop die het prima doen in pot. Ook mensen met maar een klein plekje op het balkon of (dak) terras kunnen zo genieten van het eigen, verse fruit: appels en peren en diverse soorten kleinfruit als bessen, frambozen en bramen. Je kunt kiezen voor het 'gewone' fruit dat in de winkel te koop is, maar ook voor wat meer exclusief fruit. Een exotische plant als de vijg komt van oorsprong uit het Middellandse zee gebied en doet het prima in een pot in de volle zon. De vruchten zijn meestal pas in september of oktober rijp. Ze smaken het lekkerst rechtstreeks van de struik. Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen die af kunnen rijpen aan de struik zijn vaak een stuk lekkerder. Veel besdragende struiken doen het ook goed in een pot. Probeer eens kruisbessen: heerlijk voor jam, in compote en gewoon om te eten als ze goed rijp zijn.